Kaupunki ja hallinto
Kaupunki ja hallinto

Kolmannet koronarokotteet Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueella

Yli 18-vuotiaiden kolmannet koronarokotukset käynnissä

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 4 kuukautta. Vakavasti immuunipuutteiset voivat ottaa kolmannen rokotteen 2 kuukauden annosvälillä.

Kolmansissa rokoteannoksissa käytössä ovat Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokote ja Modernan Spikevax-rokote. Ensisijaisesti rokotteen suositellaan olevan samaa valmistetta kuin toinen rokoteannos, mutta tarvittaessa myös toista valmistetta voidaan tarjota. Aiemmin Oxford-AstraZeneca-rokotteen saaneiden kolmantena rokoteannoksena annetaan edellä mainuttuja valmisteita.

Kolmantena annoksena annettaessa Spikevaxista käytetään puolikasta annosta, joka tarjoaa erittäin hyvän rokotevasteen, mutta pienentää haittavaikutusten todennäköisyyttä.

U-soten kunnissa kolmannet koronarokotukset järjestetään pelkästään ajanvarauksella. Voit varata ajan koronarokotteeseen https://ajanvaraus.uusikaupunki.mediatri.fi/ tai soittamalla rokotelinjaan p. 02 4612 517. Aika suositellaan varaamaan ensisijaisesti sähköisestä ajanvarauspalvelusta, sillä puhelinpalvelumme on ruuhkautunut. Jokaiselta terveysasemalta löytyy aikoja vaihtelevasti. Aikoja lisätään päivittäin, joten tilanteet muuttuvat nopeastikin.

Lisätietoja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Koronan sairastaneiden tehosterokotukset

THL suosittelee tehosterokotteen ottamista kuusi kuukautta sairastetusta koronavirustartunnasta. Poikkeuksena vakavasti immuunipuutteisilla tehosterokotteen annosvälin voi olla kaksi kuukautta.

Koronapassi on sama kuin EU:n koronatodistus ja se on mahdollista saada rokotetiedoista tai sairastetusta Covid-tartunnasta. Passi on tulostettavissa tai tallennettavissa esim. omaan kännykkään netistä Omakanta.fi -sivustolta henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla. Alaikäisen passi on mahdollista tulostaa joko huoltajan Omakanta-palvelusta Puolesta asioinnin kautta, mikäli alaikäinen on tietojen esittämisen huoltajalle sallinut, tai alaikäisen omasta Omakannasta, mikäli hänellä on tarkoituksenmukaiset pankkitunnukset. Mikäli Omakannan käyttö ei ole mahdollista tai syystä tai toisesta passin saaminen itsenäisesti estyy, voi todistuksen pyytää omalta terveysasemalta tai terveydenhuollon palvelujen yhteydessä lääkäriltä tai hoitajalta. Passin saamiseen terveydenhuollosta on hyvä varata muutama työpäivä. 

Lisätietoja Koronapassista löytyy muun muassa netistä Omakanta.fi -sivustolta.

Lisätietoa kolmansista koronarokotteista